ANACAPS REACTIV - Novine u tretmanu reaktivnog opadanja kose

ANACAPS REACTIV - Novine u tretmanu reaktivnog opadanja kose

Opadanje kose ili alopecija, veoma je čest problem i može se desiti svakome od nas bez obzira na uzrast.

ŠTA JE OPADANJE KOSE?

Neki ljudi gubitak kose doživljavaju kao trivijalan, dok je za druge to razlog za ozbiljnu zabrinutost i obaveznu medicinsku konsultaciju. U stvarnosti, ne postoji samo jedan oblik opadanja kose, već nekoliko vrsta, sa različitim uzrocima i posledicama. Opadanje kose može biti lokalizovano na delu vlasišta, ili difuzno, kada zahvata celu glavu, a može biti povremeno (manje od 6 meseci) ili hronično (kada traje više od 6 meseci).



Tipovi opadanja kose:


  • Reaktivno opadanje kose (akutni telogen efluvijum): karakteriše ga povremeni i ponekad iznenadni početak.
  • Hronični telogen efluvijum: progresivniji i produženi gubitak kose, hroničan, kako mu ime kaže.
  • Androgena alopecija je opadanje kose povezano sa hormonskim poremećajima koji imaju veze sa genetskim faktorima. Ovo je najčešći oblik opadanja kose kod muškaraca, koji može dovesti do delimičnog ili potpunog gubitka kose, ili ćelavosti.


Svi ovi tipovi opadanja kose imaju različite uzroke i posledice jer su povezani sa različitim promenama u životnom ciklusu kose (ciklus rasta dlake). Zbog toga se tretman mora prilagoditi svakom tipu opadanja kose.


Opadanje kose u svakodnevnom životu ponekad može predstavljati veliku nevolju za pacijenata, bilo iz estetskih ili psiholoških razloga. Pored toga, opadanje kose može biti i simptom nekih oboljenja, ili posledica uzimanja određenih lekova. Dakle, neophodno je tražiti uzrok(e) kako bi se uspostavila precizna dijagnoza.

REAKTIVNO OPADANJE KOSE

Reaktivno opadanje kose, ili akutni telogeni efluvijum, je vrlo čest oblik opadanja kose, posebno kod žena. Karakteriše ga nagli i ponekad veoma značajan porast opadanja kose 3 do 4 meseca nakon događaja koji ga izaziva. Zbog toga se naziva i "reaktivno opadanje kose". Kao reakcija na ovaj događaj ili okidač, životni ciklus dlake se menja: to izaziva nagli prekid u fazi rasta dlake (anagena faza), a veći broj vlasi istovremeno prelazi u fazu opadanja kose (telogena faza). Faza gubitka kose traje oko 3 meseca. Ovo objašnjava prazan period koji postoji između okidača i samog gubitka kose. Svakog dana na normalan i neprimetan način opada 100 do 150 dlaka. U slučaju reaktivnog opadanja kose, ovaj broj može da poraste na 300, a opadanje kose može postati uočljivije: dlake se nalaze na odeći, jastucima i po celoj kući. Stres, emocionalni šokovi, umor, neuravnotežena ishrana, stroge dijete, sezonske promene i porođaj, sve su to faktori koji mogu da izazovu reaktivno opadanje kose. U pitanju je privremen i reverzibilan proces: spontano poboljšanje se generalno primećuje u roku od šest meseci kod 95% pogođenih. Gustina kose nije smanjena i nema opasnosti od ćelavosti.


Uzroci reaktivnog opadanja kose su veoma različiti:

  • Sezonski gubitak kose. Obično se javlja u proleće i jesen.
  • Gubitak kose usled stresa i umora. Kada se suoči sa emocionalnim šokom, intenzivnim stresom ili anksioznošću, telo reaguje na različite načine. Gubitak kose može biti jedan od tih načina.
  • Gubitak kose povezan sa nedostatkom u ishrani. Kada telu, a samim tim i koži glave, nedostaju vitamini i minerali, kosa je oslabljena i počinje da opada. Kao i telo, koren kose je mala fabrika koja neprestano radi i treba joj gorivo iz zdrave, uravnotežene ishrane, bogate vitaminima, proteinima i mineralima poput gvožđa i cinka. Ovo je neophodno da bi se obezbedio rast zdrave kose.
  • Opadanje kose nakon porođaja. Hormonske varijacije utiču na životni ciklus dlake. Gubitak kose je moguć tokom prve polovine trudnoće. S druge strane, druga polovina trudnoće štiti trudnicu od prirodnog opadanja kose. Porast nivoa hormona, posebno estrogena, tokom trudnoće ima pozitivan efekat na fazu rasta kose. Kada se nivo hormona normalizuje nakon porođaja, opadanje kose se javlja skoro sistematski. U ovom slučaju, to je reaktivno opadanje kose ili akutni telogen efluvium. Nisu sve žene iste kada je u pitanju opadanje kose nakon porođaja jer drugi faktori mogu uticati na opadanje kose: gubitak težine, stres i umor zbog neprospavanih noći.
  • Gubitak kose povezan sa medicinskim tretmanom. Određeni lekovi koji se često propisuju mogu negativno uticati na životni ciklus dlake i izazvati telogen efluvium. Opadanje kose se javlja 2 do 4 meseca nakon početka lečenja. Obično je reverzibilno kada se lečenje prekine, ali će se ponoviti ako se lečenje nastavi.


DODACI ISHRANI ZA KOSU I NOKTE

Dermatolozi preporučuju dodatke ishrani koji sadrže biljne aktivne sastojke, sumporne aminokiseline i vitamine jer pomažu u popravljanju kvaliteta kose i usporavanju opadanje kose. Dodaci ishrani se posebno preporučuju za kompenzaciju gubitka kose koji je uobičajen nakon trudnoće ili tokom dijeta ili perioda stresa. U stvari, vitamini i minerali igraju osnovnu ulogu u rastu kose. Ostali elementi kao što su sumporne aminokiseline (metionin i cistein) su prekursori keratina, koji je glavni sastojak dlake. Sa godinama, ove aminokiseline se teže apsorbuju i fiksiraju, iako su korisne za rast kose i pomažu u njenom jačanju.


ANACAPS REACTIV, dodatak ishrani ZA KOSU I NOKTE, dizajniran je od strane labaratorija DUCRAY, a namenjen je tretmanu reaktivnog opadanja kose. Sadrži specifične aktivne sastojke i esencijalne hranljive materije.

KADA SE ANACAPS REACTIV KORISTI?

ANACAPS REACTIV, dodatak ishrani sa aktivnim sastojcima BILJNOG POREKLA, je rešenje za povremeno opadanje kose koje se javlja nakon događaja kao što su trudnoća, dojenje, emocionalni šok ili onkološki tretmani, zahvaljujući svojim sastojcima:


  • ekstrakt rastavića - stimuliše rast kose
  • ekstrakt borovnice - poboljšava mikrocirkulaciju
  • aminikiseline koje sadrže sumpor (cistein i metionin) prekursori keratina
  • biotin (vitamin B8) - pomaže u održavanju zdrave kose
  • vitamin B6 - doprinosi pravilnoj sintezi cisteina
  • vitamini B3, B6 i gvožđe - pomažu u smanjenju umora
  • selen - štiti od slobodnih radikala.

ANACAPS REACTIV mogu da koriste čak i trudnice (od 2. trimestra), porodilje, onkološki pacijenti (1 mesec posle onkološkog tretmana, kao i mladi od 15. godine.


ANAPHASE+ šampon protiv opadanja kose

Stimuliše rast i sprečava opdanje kose, može da se koristi svakodnevno. Idealan je dodatak svakom tretmanu protiv opadanja kose.

ANACAPS REACTIV kapsule, dodatak ishrani

Dovoljna je jedna kapsula dnevno. Uzima se ujutru sa čašom vode. Lako se guta i dobro podnosi. Preporučuje se kontinuirana primena u trajanju od najmanje 3 meseca.



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.