Cink (Zn) - Naše zdravlje i uloga cinka u njemu

Cink (Zn) - Naše zdravlje i uloga cinka u njemu

 

A kada je sve počelo?

 

Sada već davne 1963. godine naučnici su ukazali da je cink suštnski važan mineral za zdravlje ljudi. U današnje vreme, međutim, podaci potvrđuju da 1 od 4 ispitane odrasle osobe ne unosi dovoljno ovog minerala. Skloni smo da često zaboravimo na njegov značaj. Istraživanja pokazuju da se cink u našem organizmu nalazi u malim količinama, a činjenica je da je svega 8 mg cinka dnevno sasvim dovoljno da svi organi u našem telu pravilno funkcionišu.

Poznato je da naše telo ne sintetiše cink i zarad dobrog zdravlja moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom i prolećnom periodu.

Ipak, značaj cinka ni u kom slučaju ne treba zanemariti, jer iako ga ima u tako malim količinama on utiče na brojne procese i samo mali nedostatak ovog minerala se može odraziti na naše zdravlje. Svakoj ćeliji našeg organizma je cink preko potreban.

Cink leči i štiti kožu i obogaćuje sve aktivnosti mozga. Cink je jednostavno neophodan za život, a kada govorimo o prirodnim izvorima cinka, više ga je u namirnicama životinjskog nego biljnog porekla.

 

Da li naše telo ima “zalihe” cinka?

 

Činjenica je da ljudsko telo ne može da “sačuva” zalihe cinka. Zato je važno unositi u svoj organizam upravo ovaj mineral kao deo svakodnevne ishrane. To omogućava pravilno funkcionisanje digestivnog trakta, reproduktivnih organa, čula ukusa i mirisa, ali i celokupnog imunog sistema.

Cinkom su “bogati” orašasti plodovi, mlečni proizvodi, riblje, crveno i živinsko meso, kao i integralne žitarice.

Svaki živi organizam ima potrebu za cinkom. Znajući da količina cinka u prirodi ume da bude dosta različita, moramo obratiti pažnju na redovan i pravilan unos ovog minerala. Naravno, važno je znati da previše cinka može imati negativne posledice.

Postoje podaci da gotovo 49% svetske populacije ima problem sa nedostatkom cinka u organizmu.

 Ipak, ukoliko svojom ishranom ne možemo doprineti uspostavljanju preporučene količine cinka, moramo se osvrnuti na veliki izbor suplemenata koji su svakako pravo rešenje za naš organizam. 

 

Zašto je cink važan?

 

On pomaže kod bržeg zaceljenja rana, održavanja optimalnog nivoa vitamina A, osnažuje rad imunog sistema, usporava proces starenja, ubrzava oporavak od prehlade i mnogo toga još.

Optimalno funkcionisanje našeg imunog sistema nije moguće bez prisustva cinka. Rane teže zacele ako u organizmu nema dovoljno cinka. Regularno funkcionisanje tiroidne žlezde se ne može ostvariti  bez prisustva cinka. Usporen rast, gubitak apetita, nizak nivo insulina, gubitak kose, problem sa čulom mirisa i ukusa i dijareja su samo neki od simptoma koji ukazuju na nedostatak cinka. 

 

Koliko cinka dnevno uneti?

 

Cink se po preporuci stručnjaka uzima u miligramima, a u odnosu na starosnu dob pacijenta. Očekivani unos cinka kod beba do 6 meseci je najmanji i iznosi svega 2 mg a kod dece do 3 godine 3 mg. Količina preporučenog cinka varira i u zavisnosti od pola, ali i od zdravstenog stanja osobe, tako da se trudnicama i dojiljama preporučuje da unesu 12 – 13 mg cinka na dnevnom nivou.

 

 

Činjenice o cinku

 

Naše telo nije “rezervoar” koji skladišti cink. Zato treba biti dosledan i unositi ovaj mineral po preporuci stručnjaka na dnevnom nivou. Podaci pokazuju da je vegetarijanski način ishrane oskudniji po količini cinka od svakodnevne ishrane koja je nevegetarijanska. Prema tome, vegetarijaci moraju uneti oko 50% više suplemenata na bazi cinka kako bi zadovoljili potrebe svog organizma. U nameri da vam pomognemo u jačanju imuniteta preporučujemo Maxmedica Cink - Zn koji ima snažno antioksidativno dejstvo, poboljšava vid, kožu i nokte.

 

Kofein i nikotin utiču na nedostatak cinka.

 

Cink i kozmetički preparati

 

Cink ima upotrebu u proizvodnji brojnih medicinskih i faramaceutskih proizvoda. Tu se najčešće navode kozmetika, šamponi, proizvodi za negu kože beba, kreme za lečenje opekotina i rana, losioni kao zaštita od sunca, ali i kod dugih proizvoda za kožu.

 

 

“Posebna” zdravstvena stanja i cink

 

Često se govori o tome da određena zdravstvena stanja i generalno stanje organizma povećavaju potrebu za cinkom. Tu se najviše ukazuje na pacijente koji boluju od Daunovog sindroma i određenih anemija, ali i na obolele od naslednih bolesti koje utiču na kožu, crevni trakt i kosu obolelog. Mogu se dodati i drugi razlozi koji prouzrokuju na povećanu potrebu za cinkom, kao što su dugotrajna upotreba diuretika, produžena trauma, visok intenzitet stresa, ali i ozbiljne opekotine. Naš preparat Solgar Cink sadrži ovaj mineral u apsorbujućoj formi helata kako bi se postigla njegova visoka iskoristljivost. To sve doprinosi povoljnom uticaju na metabolizam ugljenih hidrata i sintezu proteina, a važan je za reproduktivno zdravlje i imunitet.

Poznato je da celijakija i cistična fibroza takođe utiču na povećanu potrebu za cinkom, kao i prisustvo crevnih parazita. Možemo pomenuti i anoreksiju, bulimiju i cirozu jetre kao procese koji takođe deluju na povećanje potrebe za cinkom.

 

Trudnicama i dojiljama se savetuje posebna pažnja i konsultacije sa lekarom pre povećanju unosa cinka.

 

Nedostatak cinka kod odraslih dovodi do:

 

  1. promena vezanih za pigment kože
  2. gubitka čula mirisa
  3. promene ukusa hrane
  4. gubitka kose
  5. ali i slabljenja imunog sistema

 

Osip, uvećana jetra, infekcija kože oko notkiju na rukama, ali i usporeno zaceljenje rana su sigurni znakovi nedostatka cinka u organizmu. Znajući da je cink dobar saveznik u očuvanju psiholoških i reproduktivnih funkcija preporučujemo Cink Mineral koji odlično štiti od svih vrsta prehlada i infekcija.

 

Bolji vid uz cink

 

Uloga cinka u očuvanju vida je jako značajna budući da je on prisutan u velikoj meri u oku. Nedostatak cinka se može manifestovati promenema u vidu, a ozbiljan nedostatak ovog minerala može dovesti do promena u mrežnjači oka. Deci je cink potreban za pravilan rast, dok se pravilan unos ovog minerala kod odraslih vezuje za očuvanje dobrog zdravlja i funkcija reproduktivnih organa.

 

Cink i virusi

 

Cink je “dobar saveznik” u borbi protiv virusa budući da umanjuje simptome prehlade, kao i da deluje protiv herpesa. Kako smo suočeni sa virusom COVID-19, možemo računati na pomoć koju nam cink pruža u osnaživanju našeg oganizma zajedno sa obaveznim zdravim načinom života. Kako bi na pravi način doprineli zdravlju vašeg organizma i kože mi preporučujemo Dr.Max Selen Cink. Reč je o dodatku ishrani koji sadrži uravnotežen odnos oligoelemenata (selen i cink) i vitamina (beta-karoten, vitamin C i E).

 

Kada je cinka previše?

 

Samo 2-3g cinka preko očekivane količine dovodi do prezasićenja i toksičnosti čiji simptomi su povraćanje, mučnina, dijareja, ali problem sa motornim veštinama i oslabljenim pamćenjem. Ali, ne brinite. Kao prvu pomoć možete uključiti mleko jer ono sadrži laktozu koja pomaže u apsorpciji cinka. Ukoliko ste ljubitelj kvalitetnih vina, imajte na umu da čaša crnog vina takođe može olakšati apsorpciju cinka.

 

 

 

Bebe i cink

 

Poznato je da naši najmlađi ukućani apsorbuju jako dobro cink iz majčinog mleka koje sadrži određeni enzim koji vezuje cink, ali i pruža sasvim dovoljno cinka, oko 2 mg na dan, što je bebama u tom uzrastu sasvim dovoljno. Ipak, sa rastom deteta ta količina koja se dobija iz majčinog mleka postaje nedovoljna, tako da deca već sa navršenih 7 meseci moraju unositi hranu koja je bogata cinkom a preporučena za njihov uzrast.

 

 

Kako pravilno unositi suplemente na bazi cinka?

 

Odabrani supplement je najdelotvorniji ako se uzme najmanje 1 – 2 sata nakon obroka. Ipak, ako korisnik oseća određenu uznemirenost u stomaku pri unosu cinka, preporučeno je uneti cink uz obrok, ali tada se svakako moramo obratiti svom lekaru za mišljenje.

 

Kada zaboravimo da unesemo dozu cinka za taj dan?

 

Nema razloga za brigu ni kada nekoliko dana ne unesemo cink preko suplemenata, jer je telu potrebno izvesno vreme da se ispolji ozbiljan nedostatak cinka.

 

 

 

 



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.