ROZACEA – ŽIVOT U RUŽIČASTOM

ROZACEA – ŽIVOT U RUŽIČASTOM

Rozacea je hronično oboljenje kože koje svoje „ružičasto“ ime duguje upravo načinu na koji se ispoljava. Osnovna karakteristika rozacee je crvenilo kože, prošireni kapilari i pojava bubuljica. Pogađa veliki broj ljudi i utiče na njihov kvalitet života.

Ali, šta je Rozacea i kako se možemo boriti protiv nje? Rozacea je hronično oboljenje kože koje pogađa male krvne sudove i uglavnom se manifestuje u centralnim delovima lica (čelo, nos, obrazi, brada). Glavna manifestacija ovog oboljenja je crvenilo lica, kuperoza, a moguće su i veće lezije kože, popust papula i pustula.

Uzroci nastanka rozacee nisu do kraja razjašnjeni, ali veliki uticaj ima genetika, imunološki sistem i spoljni faktori. Naravno, životne navike poput izloženosti kože suncu, stres, jaka i začinjena hrana, alkohol, mogu uticati na ispoljavanje simptoma.


Razlikujemo četiri tipa rozacee:

  • Rosacea eritemoteleangiectatica - Crvenilo i vidljivost kapilara pojavljuju se u centralnom delu lica. Često ih prati i osećaj toplote i peckanja.
  • Rosacea papulopustulosa - Simptomi podsećaju na bubuljice sa crvenilom. Ovaj oblik karakterišu papule i pustul; veoma je bitno razlikovati ih od akni, jer je mehanizam nastanka i pristup lečenju drugačiji.
  • Rosacea phymatosa - Ova vrsta rozacee je retka. Simptomi uključuju zadebljanje kože na licu, obično na nosu. Međutim, zadebljanje se može javiti i na čelu, obrazima ili negde drugde na licu.
  • Rosacea ocularis - Ovaj tip zahvata predeo oko očiju. Kapci su crveni, natečeni i svrbe.

Interesantno je da se rozacea češće javlja kod žena i to najčešće između 40 i 50 godine života. Da li znate šta je Eritofobia? U pitanju je anksiozni poremećaj koga karakteriše opsesivni strah da će doći do crvenjenja u javnosti. Čak 90% pacijenata koji pate od rozacee tvrdi da im njihovo stanje smanjuje samopouzdanje, a kao posledica toga čak 41% pacijenata tvrdi da izbegavaju javne nastupe i smanjuju druženja.

Zato je lečenje rozacee veoma važan zadatak za dermatologe. Lečenje ovog oboljenja zahteva multidisciplinarni pristup koji obuhvata medicinsko lečenje, dermatološke tretmane i promenu životnih navika. Medicinsko lečenje rozacee obuhvata upotrebu preparata koji deluju lokalno, uz različite mehanizme delovanja: na sužavanje malih krvnih sudova, kao antibiotici ili kao antiparazitni preparati. Kao dodatna pomoć, koriste se i laserski tretmani. Kada je u pitanju promena načina života, svakako je neophodno voditi računa o uravnoteženoj ishrani, bez začinjene hrane i alkohola, smanjenje stresa i korišćenje adekvatne zaštite od sunca. Dermatološki tretmani mogu značajno olakšati lečenje i produžiti period bez pojave simptoma.


Avene, jedan od vodećih francuskih brendova dermokozmetike nudi inovaciju u tretmanu rozacee: Antirougeurs Rosamed koncentrat protiv hroničnog crvenila. U pitanju je prvi dermokozmetički preparat koji deluje na uzrok nastanka crvenila sa ciljem obnavljanja vaskularne stabilnosti. Razvijen u saradnji sa dermatolozima, ovaj preparat se može koristiti kao monoterapija ili kao podrška medicinskom lečenju i/ili tretmanu laserom, u zavisnosti od tipa i težine stanja.


Formulisan bez mirisa, sa 70% Avene termalne izvorske vode dokazanog umirujućeg dejstva, u sebi sadrži i 6% Angiopausina – moćnog, aktivnog sastojka dobijenog iz mlečnog čička zahvaljujući kome Rosamed deluje na uzrok, a ne samo na simptome Rozacee. Klinički dokazani rezultati su: trenutno umirenje kože uz 24h hidratacije; nakon 15 dana značajno smanjenje intenziteta i učestalosti crvenila, dok se upotrebom u toku jednog meseca, intenzitet crvenila umanjuje za čak 48%! Dugoročnom upotrebom (64 nedelja) crvenilo je smanjeno za 90%.


Iako život sa rozaceom nije uvek ružičast, adekvatnim lečenjem i promenom životnih navika, kvalitet života se može značajno podići, uz umanjenje učestalosti i intenziteta simptoma. Antirougurs Rosamed koncentrat protiv hroničnog crvenila je svakako pravi partner u borbi za kvalitetniji život pun samopouzdanja koje nam daje zdrava koža!






Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.