Ne čekajte da virusi napadnu – podignite imunitet na maksimum

Ne čekajte da virusi napadnu – podignite imunitet na maksimum

Šta je imunitet?

Imunitet je sposobnost organizma da se bori protiv štetnih mikroorganizama i spreči ih da uđu u ćelije. Jednostavno rečeno, to je način na koji se telo brani od bolesti. Naš imunitet je složen sistem koji se sastoji od ćelija, tkiva, proteina i organa koji štite naš organizam od štetnih patogena. Imunitet je sve ono što pomaže organizmu da se oporavi od obične ogrebotine do prehlade.

Različite vrste imuniteta

Telo se bori protiv bolesti i štetnih patogena koristeći tri vrste imuniteta: urođeni imunitet, pasivni imunitet i adaptivni imunitet.

Urođeni imunitet: Kao što samo ime govori, urođeni imunitet je ono sa čime se rađamo. To je odbrambena strategija koju su naša tela razvila kroz evoluciju.

Pasivni imunitet: Pasivni imunitet podrazumeva prenos unapred napravljenih antitela. Pasivni imunitet se prenosi sa majke na dete, od trenutka fetusa pa sve do perioda dojenja. Antitela koja se prenose putem pasivnog imuniteta majke štite bebe od različitih bolesti.

Adaptivni imunitet: Adaptivni imunitet, koji se, takođe, naziva stečeni imunitet, usmeren je na specifične patogene koji mogu izazvati bolest. Ova vrsta imuniteta prepoznaje molekule i supstance koje ne pripadaju telu i aktivno ih napada kako bi sprečila nastanak bolesti ili ubrzala oporavak.

Zašto je jak imuni sistem važan?

Imuni sistem štiti od infekcija i bolesti. Telo se aktivno bori protiv stranih ćelija i bolesti pre nego što im nanesu štetu. Jak imuni sistem je uvek budan i u odbrambenom položaju, omogućavajući svim odbrambenim mehanizmima u telu da rade bez problema i da se odupiru spoljnim štetnim uticajima. Jak imuni sistem je ključ za opstanak i dobro zdravlje.

Kako jak imuni sistem koristi deci?

Deca se rađaju sa nezrelim imunim sistemom. Imunitet sa kojim se deca rađaju brzo opada u prvih nekoliko nedelja i meseci života. Novorođene bebe zavise od pasivnog imuniteta koji dobijaju od majke putem mleka bogatog antitelima. Bebe i mala deca su osetljiviji na bakterije, viruse i parazite i često se prehlade, čak i do deset puta godišnje. Razvoj imunog sistema kod dece se obično završava do osme godine. Vakcinacija pomaže organizmu deteta da se bori protiv bolesti kao što su dečija paraliza, besnilo, boginje itd. Roditelji, takođe, mogu preduzeti dodatne proaktivne mere za jačanje imunog sistema svoje dece, uključujući redovno pranje ruku, uspostavljanje redovnog rasporeda spavanja, pravilnu ishranu i uzimanje dodataka ishrani namenjenih deci. Deca sa jakim imunim sistemom manje su podložna bolestima i brže se oporavljaju kada obole, dok su deca sa slabim imunitetom sklonija čestim prehladama.

Šta uzrokuje pad imunog sistem?

  • Duvanski dim
  • Alkohol
  • Loša ishrana
  • Hemoterapija
  • Infekcije poput gripa, mononukleoza i boginje
  • Autoimuna oboljenja
  • HIV ili AIDS

Kada je imuni sistem narušen dodaci ishrani svojim aktivnim sastojcima mogu da pojačaju i pomognu jačanju prirodnih odbrambenih mehanizama organizma.

Vitamin C

Vitamin C se često naziva "vitaminom imuniteta" s dobrim razlogom. Na listi Svetske zdravstvene organizacije, vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i jakog imunog sistema. Vitamin C stimuliše proizvodnju belih krvnih ćelija - limfocita i fagocita - koji pomažu telu u borbi protiv infekcija.


Vitamin D

Preporučeno izlaganje suncu kako biste dobili dovoljno vitamina D iznosi oko 20 do 30 minuta, tri do četiri puta nedeljno, tokom podneva. Nedostatak vitamina D može dovesti do oslabljenog imunog sistema, umora, bolova u mišićima, slabosti, depresije, sporijeg zarastanja rana i gubitka kose. Hrana bogata vitaminom D je ograničena i uključuje ulje jetre bakalara, sabljarku, losos, konzerviranu tunjevinu, goveđu džigericu, žumanca i sardine. Da biste unosili dovoljno vitamina D putem hrane, ove namirnice bi trebalo konzumirati svakodnevno, pa su dodaci ishrani koji sadrže vitamin D često rešenje problema.


Beta-glukani

Beta-glukani imaju različito poreklo i mogu se izolovati iz gljiva, algi, žitarica ili kvasca. Beta-glukani deluju putem različitih receptora kako bi stimulisali ćelije odgovorne za odbranu imunog sistema. Najveći potencijal beta-glukani pokazuju kroz period od mesec dana od početka upotrebe. Kada se kombinuju sa ishranom bogatom vitaminima C i D, omogućavaju organizmu da se bori protiv različitih virusnih infekcija.


Selen i cink

Selen igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema i smanjenju oksidativnog stresa u telu, što smanjuje upalne procese i poboljšava imunitet. Studije su pokazale da povećan nivo selena u krvi može poboljšati imuni odgovor. S druge strane, nedostatak selena može štetiti funkciji imunih ćelija i usporiti imuni odgovor. Dodaci ishrani koji sadrže selen mogu pomoći u jačanju imunog sistema kod osoba koje boluju od gripa, tuberkuloze i hepatitisa C.


Cink je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u razvoju i funkciji imunih ćelija. Dodaci ishrani sa dnevnim unosom od 15 do 30 mg cinka mogu poboljšati imunitet, nivo šećera u krvi, kao i zdravlje očiju, srca i kože. Važno je napomenuti da prekomerna konzumacija cinka iznad gornje granice od 40 mg dnevno može izazvati gastrointestinalne probleme i simptome slične gripu, a može smanjiti i apsorpciju bakra i efikasnost određenih antibiotika.


B kompleks

Vitamin B kompleks se sastoji od osam vitamina B:


  • B1 (tiamin)
  • B2 (riboflavin)
  • B3 (niacin)
  • B5 (pantotenska kiselina)
  • B6 (piridoksin)
  • B7 (biotin)
  • B9 (folna kiselina)
  • B12 (kobalamin)

B vitamini igraju vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Kao gradivni blokovi zdravog tela, vitamini B imaju direktan uticaj na nivo energije, funkciju mozga i metabolizam ćelija. Vitamini B grupe su neophodni za pravilan rad nervnog sistema, kardiovaskularnog sistema i mnogih drugih funkcija. Ljudi kojima su dodaci vitamina B potrebni su starije odrasle osobe, trudnice i osobe koje se strogo pridržavaju veganske ishrane.


Multivitamini

Multivitaminski dodaci ishrani pomažu osobama koje ne mogu da zadovolje svoje dnevne potrebe za hranljivim materijama samo ishranom. Ljudsko telo treba redovno da konzumira najmanje 13 vitamina i 16 minerala da bi pravilno funkcionisalo. Užurban način života i nepravilna ishrana dovode do nedostatka određenih vitamina i minerala, i tada na scenu stupaju multivitaminski proizvodi koji mogu da ublaže ove nedostatke. Najvažniji izvor vitamina za vaše telo je pravilna ishrana, posebno unos voća i povrća. Multivitaminski proizvodi ne bi trebalo da budu zamena za hranu, već kao dodatak za nadopunjavanje ovih nedostataka u našoj ishrani.


Oktobar je mesec jačanja imuniteta u svim Dr. Max apotekama i tokom tog perioda veliki broj suplemenata možete kupiti po odličnim cenama. Kompletnu ponudu možete pogledati ovde.



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.