Povratak u školu i problemi sa imunitetom dece u jesen

Povratak u školu i problemi sa imunitetom dece u jesen

Briga roditelja vezana za očuvanje zdravlja najmlađih je svakodnevna. Kada je njihov imunitet jak, manje su podložni virusima i zdravstvenim problemima koji su česti posebno sa povratkom u školu nakon letnjeg raspusta i ponovnim druženjem sa vršnjacima. Susreti sa drugovima i školskim obavezama u velikom broju slučajeva ne donose samo razdragan smeh i radost, već i probleme sa prehladama, gripom, alergijama, ali i brojnim infekcijama. Ovi problemi su česti i javljaju se već sa prvim danima škole i nekako su se roditelji na to već i navikli.


Zbog svega toga, već sa početkom nove školske godine i dolaskom septembra, sva pažnja je usmerena na očuvanje zdravlja školaraca. Svaki roditelj se sigurno susreo sa brojnim neprospavanim noćima tokom kojih je merio temperaturu svojim mališanima i, uz propisanu terapiju koju su morali da popiju, svim srcem želeo da oni što pre ozdrave i vrate se druženju sa vršnjacima u školi. Osmeh na licu najmlađih je najveća nagrada, kao i miran san svakog roditelja.


Imunitet kod dece je važan ne samo sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, već tokom čitave godine. Deca se svakodnevno uče zdravim navikama, a to im pomaže da se što ređe susretnu sa zdravstvenim problemima, od onih najlakših do ozbiljnih prehlada.


Zbog čega je imunitet dece sa polaskom u školu u opasnosti?


Pedijatri govore da je za razboljevanje dece u neku ruku odgovorna i mala telesna težina, ali i sve druge navike koje su važne za pravilan rast deteta, o kojima ćemo u nastavku i govoriti. Roditeljima se savetuje da se pridržavaju kalendara redovne vakcinacije, kako bi na vreme zaštitili organizam svoje dece. U toku prvih dana jeseni najčešći su respiratorni problemi i to oni povezani sa kijanjem, curenjem nosa, kašljem, ali i blago povišenom temperaturom. Može doći i do konjuktivitisa, ali i gripa. Brojni roditelji ističu da su njihova deca dobila ovčije boginje upravo u školi, i to kada je samo jedan učenik iz njihovog okruženja oboleo. Ove boginje izaziva varičela virus, i prenosi se kako kapljičnim, tako i direktnim kontaktom. Poznato je da je imunitet deteta nakon preležanih ovčijih boginja i do šest meseci kasnije dosta slabiji.


Sa opadanjem imuniteta, kod mlađe dece je česta pojava bolesti šaka, stopala i usta. Tada se primećuju plikovi koji pucaju na ovim delovima tela, a nastali su zbog infekcije entero i koksaki virusom. Kod starije dece tinejdžerskog uzrasta može da se primeti i malaksalost, ali i pojava bolnih uvećanih limfnih žlezda na vratu, kao i uvećana jetra i slezina. To se pripisuje infektivnoj mononukleozi. 


Upala grla i krajnika su česte bakterijske infekcije kod dece tokom prvih dana škole. Na samom početku dolazi do povišene temperature, bola u grlu i primetnog uvećanja limfnih žlezdi na vratu. Moguća je i pojava gnoja na krajnicima, po čemu se i razlikuje ova vrsta prehlade od one nastale od virusnog zapaljenja grla. Postoje i slučajevi kada je došlo do zapaljenja uva, izazvanog streptokokama. Trajanje antibiotske terapije koju prepisuje pedijatar je od 5-7 dana.


    Jačanje imuniteta kod dece zavisi od nekoliko ključnih faktora:
  • zdravih navika
  • pravilne ishrane
  • svakodnevne fizičke aktivnosti
  • oblačenja
  • kvalitetnog sna

 Deca se od najranijeg uzrasta uče zdravim navikama koje se kasnije samo nadopunjuju. Na roditeljima je da utvrde rutinu dnevnih obaveza koju će deca prihvatiti od prvih dana škole. Balans između radnih obaveza, koje uključuju odlazak u školu i pisanje domaćeg zadatka po dolasku kući, kao i druženje sa vršnjacima mora da postoji. Deca se uče da budu spremna da završe sve školske obaveze, a da nakon toga provedu i određeno vreme sa drugarima. Preporučuje se da to budu igre na otvorenom i na svežem vazduhu, u parku ili na nekoj drugoj zelenoj površini.


U situaciji koju nam je nametnuo virus COVID-19 nastoji se da deca redovno peru ruke i vode računa o ličnoj higijeni, posebno nakon igre u bilo kom prostoru ili boravka u školi. Nošenje maski je neophodno i moramo naučiti naše najmlađe da je na njima da to i ispoštuju.


Brinemo da se deca zdravo hrane


Kada je reč o pravilnoj ishrani dece, potrebno je da njen sastavni deo budu sveže namirnice, pre svega povrće i voće, ali i zdrave vrste mesa koje uključuju ribu, piletinu, ćuretinu i junetinu. Deca vole slatkiše i grickalice, ali je na odraslima da ih nauče da one nisu zdrave, tako da uvek za užinu ponesu hranu pripremljenu kod kuće od zdravih namirnica ili neko voće. Ukoliko se mališani tome nauče na polasku u školu, kasnije će to postati njihova omiljena užina. Vitamini su važni za jačanje imuniteta kako kod dece, tako i kod svih nas, tako da njihov unos pomaže da se organizam zaštiti od svih infekcija i zdravstvenih problema, posebno prehlada i problema sa grlom, po povratku u školu. Dobro je naučiti decu da je doručak izuzetno važan, te da ga ne smeju “preskočiti”, a na roditeljima je da se potrude da on uvek bude dobro izbalansiran i da sadrži zdrave namirnice u dovoljnim količinama.


Ipak, poznato je da deca nerado jedu ono što je zdravo, tako da je poželjno da roditelji primenjuju određenu suplementaciju. To se odnosti na davanje multivitaminskih preparata koji su namenjeni deci i sadrže odgovarajuću dozu vitamina i minerala koja pomaže kod jačanja imuniteta. Dobro je koristiti suplemente od septembra, tj. početka školske godine, i tokom naredna 3 meseca. Preporučuje se i pauza u uzimanju, koja može trajati mesec dana. Nakon toga, savetuje se i nastavak suplementacije u vidu novog ciklusa od 90 dana. Preporučujemo multivitaminsko-mineralnu formulaciju Solgar Kangavites, koja služi za nadoknadu dnevnih potreba vitamina i minerala kod dece, a obogaćena je i dodacima voća i povrća, bioflavonoidima i lecitinom. Ne sadrzi kvasac, pšenicu, gluten, mleko. 


Koji suplementi su važni za jačanje imuniteta kod dece?


Za normalno funkcionisanje imunog sistema dece, naša preporuka je i Immuno sirup koji je namenjen deci a sadrži ekstrakte astragalusa i sibirskog žen-šena, te vitamine E i B6, ali i minerale cink i bakar. Od velikog značaja je i unos vitamina C, koji doprinosi jačanju imuniteta i povećava otpornost organizma na infekcije, ali i vitamina D, koji smanjuje hronične upale, kao i suplemenata na bazi cinka, kako bi se podstaklo funkcionisanje imunog sistema i smanjila pojava infekcija gornjih disajnih puteva.


 Deca nerado prihvataju preparate i dodatke ishrani u vidu tableta, ali kada je reč o posebno osmišljenim tabletama za žvakanje to nije slučaj. Čini im se da grickaju bombone ili žvakice, i posebno ih vole. U našim apotekama možete pronaći multivitaminski kompleks za decu u obliku gumenih bombona Dr.Max Kids Gummies


Ne zaboravimo na važnost vode


Kao i kod nas odraslih, unos vode u organizam dece je posebno važan. Od malena moraju učiti da često piju vodu, a to možemo dodatno stimulisati time što će kod kuće imati svoju omiljenu čašu ili šolju. Deca vole predmete sa motivima omiljenih junaka, pre svega iz crtanih filmova, ali i muzičara i glumaca, tako da im to može dosta pomoći da odaberu i koriste određenu čašu ili šolju. Na taj način će nesvesno naučiti da redovno unose vodu i to im neće predstavljati problem. Kada odlaze u školu, većina mališana nosi flašicu sa vodom a na nama je da se potrudimo da u njoj uvek bude dovoljno vode koju mogu popiti onda kada požele. Potrebno je unositi i mlečne proizvode, koji nisu sa prevelikim procentom masti.


Osim vode, deci se preporučuje unos čajeva bez šećera. Najzdraviji za najmlađe su kamilica, nana, šipak i hibiskus, koji se smatraju blagim čajevima. Sokove ne treba piti u velikim količinama, ali ukoliko postoji mogućnost da se naprave i probaju domaći sokovi, onda je dobro da ih deca i probaju.


Učimo decu da budu aktivna


Za pravilan razvoj deteta je poželjno da se bavi i umerenom fizičkom aktivnošću. U tome mu možemo pomoći mi kao roditelji koji će ga usmeriti da svakodnevno odlazi u školu pešaka, pri čemu će biti i na svežem vazduhu. Časovi fizičkog vaspitanja u školi su posebno važni jer u grupi sa svojim vršnjacima deca kroz igru i obavljanje različitih aktivnosti aktiviraju svoj organizam, kreću se, trče i razvijaju pokrete. Od početka školovanja se preporučuje odabir sporta koji dete može da trenira. Na nama je da, zajedno sa našim najmlađima, odaberemo šta je ono što će ih zainteresovati i motivisati da nekoliko puta nedeljno odlaze na treninge sa osmehom na licu.


 Polazak u školu, susret sa školskim obavezama i drugarima je poseban period u godini kako za decu tako i za roditelje, ali je to takođe i vreme kada roditelji dosta brinu i o zdravlju svojih školaraca. Osmeh na njihovom licu kada su zdravi i mogu da se posvete svojim obavezama i druženju sa vršnjacima u školi su nam svima izuzetno važni.



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.