Prekomerno opadanje kose. Kako ga sprečiti?

Prekomerno opadanje kose. Kako ga sprečiti?

Gusta, sjajna, jaka, duga - takva kosa se od davnina smatra simbolom zdravlja i lepote. Međutim, nemaju svi sreću da im kosa tokom života izgleda kao sa naslovne strane modnog časopisa. Ako ujutru zateknete jastuk pun vlasi ili ako vam nakon češljanja češlja bude pun dlaka, vreme je da preduzmete akciju da bi rešili problem. Ovo su naši saveti protiv opadanja kose.

Gubitak kose i ciklus njenog rasta

Gubitak kose je sasvim prirodna stvar. Svako od nas, svakodnevno izgubi oko 100 dlaka. Ako opadne više od 100 dlaka, kosa počinje da se proređuje i u tom slučaju govorimo o alopeciji, što je medicinski naziv za gubitak kose. Zašto kosa opada?

Rast kose ima svoj tačan ciklus, koji se sastoji od tri faze. Prva faza, anagena, traje 2-7 godina i to je period kada je kosa aktivna i raste. Nakon toga sledi prelazna katagenska faza. To traje nekoliko nedelja i tokom tog perioda papila kože koja hrani kosu odumire. Nakon toga sledi poslednja faza od nekoliko meseci, takozvana telogena faza, kada se kosa pomera nagore i na kraju opada. Ako je broj dlaka u anagenoj i telogenoj fazi u pravom odnosu, onda se broj dlaka održava. Problem nastaje kada prevlada broj dlaka u telogenoj fazi.

Uzroci gubitka kose variraju u zavisnosti od vrste alopecije

Dva najčešća tipa gubitka kose su androgena alopecija i hronična difuzna alopecija.

  • Androgena alopecija je uzrokovana delovanjem testosterona, a uslovljena je i godinama i genetikom. Iako ga izazivaju muški polni hormoni, javlja se i kod žena. Kod muškaraca se tipično manifestuje povlačenjem frontalne linije kose (zalisci) i gubitkom kose na vrhu glave (teme). Kod žena počinje proširivanjem srednjeg razdeljka, a zatim se postepeno proređuje dlaka na temenu tako da koža postaje vidljivija.
  • Hronična difuzna alopecija je termin kojim se koristi za ujednačen gubitak kose, koji se javlja na primer sezonski, tokom određenih bolesti, tokom upotrebe određenih lekova, često posle porođaja, kada je organizam oslabljen, kod neuravnotežene ishrane, pojačanog stresa... Uzrok često može da bude nejasan.

Druga vrsta alopecije je fokalni gubitak kose (alopecia areata), gde kosa opada u jasno definisanim područjima. Često se javlja kod dece predškolskog uzrasta. To je autoimuni poremećaj i lečenje je tada u rukama specijaliste.

Šta možete sami da uradite za svoju kosu?

  • Uravnotežena i raznovrsna ishrana u kojoj su zastupljene sve esencijalne hranljive materije (ugljeni hidrati, masti, proteini), ishrana bogata vitaminima i mineralima (vitamini B grupe, selen, cink, fosfor) neophodna je za jaku kosu. Prema nekim izvorima, 40 % žena sa alopecijom je anemično, pa je unos gvožđa važan. Ništa manje važan je dovoljan unos proteina. U slučaju prelazak na ishranu bez mesa, proteini moraju da se uzimaju iz drugih izvora, idealno je konsultovati se sa nutricionistom.
  • Birajte preparate za negu kose prema tipu kose i problemima kojima ste skloni (masna kosa, tanka kosa, osetljivo vlasište, perut itd.)
  • Koristite hladniji vazduh kada sušite kosu fenom. U idealnom slučaju, pustite kosu da se slobodno osuši, bez upotrebe fena.
  • Mokra kosa je veoma krhka pa je nežno osušite peškirom. Ako želite da je češljate, onda koristite češalj sa retkim proredom.
  • Ako kosu nosite u repu, nemojte da je previše zategnete.
  • Koristite farbe za kosu koje ne iritiraju kožu glave. Ako vaša koža glave postane crvena nakon nanošenja, promenite brend koji koristite.
  • Redovno šišajte krajeve kose kako biste sprečili cvetanje kose po celoj dužini.
  • Na stanje vaše kose utiče i vaša psiha, pa se dovoljno opustite i posvetite stvarima koje volite.
  • U slučaju ozbiljnih problema ili zabrinutosti, obratite se lekaru.

Koje proizvode izabrati u apoteci za gubitak kose?

Proizvodi protiv opadanja kose

  • Spoljna upotreba: preparati protiv opadanja kose za lokalnu upotrebu (rastvori) sadrže aktivnu supstancu minoksidil. Minoksidil je supstanca koja se najviše koristi za opadanje kose širom sveta. Prilikom nanošenja uvek pratite uputstvo i uvek naglasite farmaceutu da li je proizvod sa minoksidilom namenjen muškarcima ili ženama. Neki proizvodi sa minoksidilom mogu da imaju jači procenat minoksidila koji nije pogodan za žene (5% minoksidil).
  • Unutrašnja upotreba - kapsule koje sadrže vitamine, aminokiseline (metionin, cistin) i druge supstance koje se koriste u proizvodima protiv opadanja kose. Ovi proizvodi mogu da se koriste i za probleme vezane za rast noktiju. Dodaci ishrani - čest uzrok opadanja kose je nepravilna ishrana, pa možete da probate neki od dodataka ishrane koji mogu da doprinesu ublažavanju vaših tegoba. Dodaci ishrani koji su formulisani da održavaju normalno stanje kose i noktiju obično sadrže vitamine B grupe, biotin, cink, aminokiseline, biljne ekstrakte ili pivski kvasac.

Dermokozmetika - pomaže u održavanju jake kose

Dermokozmetički proizvodi, odnosno šamponi, tonici, maske i serumi, zauzimaju nezamenljivu poziciju među preparatima za jačanje rasta kose, jer imaju čitav niz aktivnih sastojaka sa različitim mehanizmima delovanja, od podsticanja cirkulacije krvi u koži glave do stimulacije matičnih ćelija folikula dlake (kofein, stemoksidin, amineksil, redensil). Pored toga, ovi proizvodi imaju veoma prijatna kozmetička svojstva, na primer šamponi iz ove kategorije veoma nežno peru kosu, ali istovremeno efikasno, a kosa nakon pranja ostaje meka, a njena lomljivost se smanjuje.

Na kraju, treba dodati da vam je potrebno strpljenje kada se bavite problemima gubitka kose. Zbog brzine rasta kose, možete da očekujte vidljive rezultate najranije nakon tri meseca redovne upotrebe.



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.