Kako da bezbrižno uživamo na suncu

Kako da bezbrižno uživamo na suncu

Svi se radujemo dolasku leta i odlasku na zasluženi odmor. Sunčani dani su ono što nam je potrebno da odmorimo od svakodnevnih obaveza, a odlazak na more željno iščekujemo. Ipak, važno je da posvetimo dovoljno pažnje odabiru odgovarajućih proizvoda za negu kože koji će samo upotpuniti uživanje na plaži ili pokraj bazena.

 

Na tržištu postoji veliki izbor različitih krema, losiona, sprejeva ili mleka za telo namenjenih upravo zaštiti kože svih koji borave na suncu. Posebno je važno odabrati one koji su kvalitetni i koji sadrže odgovarajuće sastojke, kako bi svako izlaganje suncu proteklo bez problema.

 

Kada je reč o SPF (Sun Protection Factor) poznato je da se on odnosi na zaštitu on sunca koju proizvod pruža. Što je veći faktor, intenzivnija je zaštita od sunca. Ipak, bez ozbira na SPF proizvoda, uvek je izuzetno važno pravilno naneti preparat za zaštitu. Tu se pre svega misli da nanosimo dovoljnu količinu odabranog proizvoda na čitavo telo 15-30 minuta pre izlaganja suncu. Ističemo da je preporuka stručnjaka mazati ravnomerno sve delove tela, uključujući i dlanove, tabane, vrat, uši i druga manje dostupna mesta.

 

Česta greška je naneti proizvod čiji je zaštitni faktor veći i misliti da on štiti čak i duplo više. Uvek moramo misliti i o tome da:

 

  • SPF 50 blokira 98% UVB zraka
  • SPF 30 blokira 97% UVB zraka
  • SPF 15 blokira 93% UVB zraka

 

Pravilna zaštita kože od sunca i nanošenje proizvoda za negu kože u mnogome zavise i od toga sa kog mesta se izlažemo suncu, tj. gde provodimo dan. Ne smemo zaboraviti da vodena površina, ma koliko velika ona bila, kao i pesak reflektuju sunčevo zračenje i povećana je mogućnost da se brže i “lakše” izgori. Možemo misliti i da nismo direktno izloženi suncu kada odmaramo u hladu ispod suncobrana, ali tada nismo u pravu, jer opasnost uvek postoji. Naši farmaceuti preporučuju proizvo Darphin Soleil Plaisir krema za telo spf 30 125 ml jer su zaštitni UVA/UVB faktori garancija da ova elegantna svilena krema pomaže u sprečavanju oštećenja kože, linija, bora i tamnih fleka. Važno je ravnomerno naneti kremu pre izlaska na sunce. Ali, u toku boravka na suncu je posebno značajno nakon svakog izlaska iz vode ponovo naneti sloj kreme.

 

Kreme za sunčanje čiji zaštitni faktor (SPF) je viši od 30 su pri svakom dužem izlaganju suncu izuzetno korisne. Deo rutine tokom našeg odmora je da se odmah pri izlasku na sunce nanese krema za sunčanje. To je posebno važno ako imamo kremu koja sadrži mineralne filtere. Ali, ukoliko smo nabavili kremu sa hemijskim filterima imamo malo više vremena, 15-30 minuta, po dolasku na plažu na je ravnomerno nanesemo

 

Stručnjaci navode da ne treba “štedeti” kremu za sunčanje.

 

To praktično znači da je na nama da proizvod koji koristimo za zaštitu od sunčevog zračenja nanesemo u dovoljnoj količini, da prekrijemo čitavu površinu kože bez izuzetka. Iskustvo nas uči da jedan sloj kreme za sunčanje nije dovoljan za čitav dan. Dodatni sloj kreme se nanosi na svaka dva sata, ali i obavezno posle svakog kupanja u vodi. Ukoliko je naš organizam takav da se obilnije znojimo, proizvod takođe nanosimo češće, i po potrebi, a nezavisno od termina prethodnog nanošenja. U našim apotekama se može nabaviti Dr.Max Sun Krema za odrasle SPF50+ 50ml koja sa svojim zaštitnim faktorom 50+ pruža veoma visoku zaštitu od sunca. Posebno je značajna njena hranljiva i gusta formula koja sadrži ekstrakt alge Laminaria ohroleuca, pantenol i vitamin E. Dodatna prednost je što je pomenuta krema pogodna i za osetljivu kožu. U cilju održavanja zaštite u toku celog dana kada smo na suncu, osim pravilnog prvog nanošenja ove kreme, važno je i da je nanosimo i nakon izlaska iz vode, brisanja peškira ili ukoliko se stalno znojimo.

 

 

Vreme izlaganja suncu

 

Dovoljno je da budemo izloženi samo onoliko koliko je našoj koži potrebno da stvori melanin, pigment koji je “odgovoran” za tamniji ten. Najčešće je to 2-3 sata na suncu, a sve duže od toga povećava mogućnost nastanka opekotina.

 

Osobe sa svetlijim tenom najbolje mogu da dobiju boju u terminu do podneva ili posle 17h.

 

Pauze u hladu su odličan saveznik kako bi se koža jednostavno odmorila od jakog i direktnog izlaganja suncu. Ipak, sigurno je i to da jedan deo reflektovanih zraka i u tom slučaju dolazi do nas.

 

Ulja za brže tamnjene kože su dobar izbor jedino ukoliko sadrže zaštitu od sunca.

 

Roditeljima se preporučuje da bebe mlađe od 6 meseci ne izvode na sunce kada je ono najjače i da izbegavaju direktno zračenje. Savet stručnjaka je da mališani budu u laganoj odeći koja prekriva čitavo telo tako da koža ipak diše ili da budu prekriveni tankom tkaninom. Tako se na pravi način štiti osetljiva koža dece. Preporučujemo da se na suvu i čistu kožu bebe naprska Chicco baby sprej za sunčanje SPF50+ 150ml sa visokim zaštitnim faktorom, namenjen deci starijoj od godinu dana. Reč je o proizvodu na bazi vodootporne forumule bez parfema koji pruža odličnu parfema. UVA i UVB zaštitu. Mlade mame ističnu da im je posebno važno što ovaj sprej namenjen najmlađima sadrži vitamin E, a nema u svom sastavu ni alkohol ni veštačke boje.

 

 

 

Modni dodaci na suncu

 

Isto tako, osim što su odličan modni detalj, naočare za sunce su odličan blokator UV zračenja. Odabir onih sa kvalitetnim staklima nam omogućava da uživamo tokom vrelih dana pored vode i da pored toga što izgledamo lepo budemo sigurni da je naše telo adekvatno zaštićeno.

 

Dok čitamo knjigu ili omiljeni časopis na plaži, moramo misliti i o zaštiti kože. Dok ležimo na suncu, poželjno je da s vremena na vreme, u kraćim intervalima, promenimo položaj sedenja ili ležanja. Tada se izbegava mogućnost većeg osunčavanja jednog dela tela i koža ravnomerno izlaže suncu. Naša preporuka je nanošenje Bioderma Photoderm MAX Sprej Spf 50+ zato što pored pored visoke površinske UVA/UVB zaštite, on obezbeđuje i unutrašnju biološku zaštitu, čuva i stimuliše odbranu kože tokom izlaganja suncu.

 

Ishrana tokom leta

 

Sa dolaskom leta, a posebno tokom odmora pored mora, poželjno je da konzumiramo hranu koja sadrži beta karoten. Najčešće su to batat (sladak krompir), šargarepa ili kelj. Ali, je nama letnji odmor gotovo nemoguć bez lubenica ili paradajza, koji pomažu i u prirodnoj zaštiti kože od štetnog uticaja UV zraka.

 

Uživajte u letu!!!

 

Preporučujemo da uživate u lepom vremenu i sunčanim danima, ali da uvek pažljivo odaberete i koristite kvalitetne proizvode koji će biti najbolji za očuvanje zdravlja kože i čitavog organizma.



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.