Pokret je život

Pokret je život

#AktivirajSeNaMax


Pokret je bio jedan od osnovnih uslova preživljavanja hiljadama godina unazad. Poslednjih godina, fizička aktivnost i stil života su takvi da je ona u stalnom padu. Fizička neaktivnost, ali takođe i dugo sedenje ili druge jednostrane aktivnosti vode do velikog broja zdravstvenih komplikacija. Pokret je jedno od najmoćnijih oružja u borbi protiv bolesti koje su sve češće u savremenoj civilizaciji – jača srce i mišiće, omogućava nam da održimo zdravu telesnu težinu, ne obolimo od dijabetesa ili povišenog krvnog pritiska. Poboljšava funkciju disanja, ali isto tako može biti rešenje za digestivne probleme – nadimanje ili zatvor.


Kretanje i redovna fizička aktivnost doprinose pravilnom funkcionisanju imunog sistema i pomažu nam da se osećamo dobro. Za dobro raspoloženje, zdrav san, memoriju i kao pomoć da se oslobodimo stresa važno je da smo u pokretu.


Regularna fizička aktivnost je esencijalna za adekvatnu ishranu hrskavice zglobova. Nažalost, oštećenje zglobova nije retka bolest. Najčešća bolest zglobova je osteoartritis koji pogađa 40% populacije preko 60 godina. Pored bola i oticanja manifestuje se ukočenošću i smanjenom pokretljivošću zglobova. Međutim, ovo ne sme biti razlog da se smanji fizička aktivnost. Fizička pasivnost može dovesti ne samo do daljeg oštećenja hrskavice već prirodno i do mnogih drugih zdravstvenih komplikacija. Uz fizičku aktivnost, raznovrsna ishrana i održavanje adekvatne telesne težine su ključni za prevenciju i tretman osteoartritisa.



Redovno kretanje je takođe važno za zdravlje stopala. Stopala su potpora telu, ali vrlo često na njih obraćamo malo pažnje. Oštećenja stopala se mogu manifestovati ne samo spuštanjem svoda („ravni tabani“) već i izvrtanjem palca – čukalj, krivljenjem prstiju ili nastankom petnog trna.


Propadanje zdravlja stopala ne samo što redukuje fizičku aktivnost već ima i negativan efekat na zdravlje organizma u celini. Vrlo često je uzrok oticanja članaka, bolova u nogama, ali takođe i drugih delova ljudskog tela kao što su zglobovi kolena, kukovi i lumbalni region leđa ili zona glave i vrata. Prvi preduslov da bismo osigurali pravilno funkcionisanje stopala je taj da moramo održati zdrave navike kretanja i koristiti adekvatnu obuću.


Nikada nije kasno uključiti zdravu naviku – redovnu fizičku aktivnost u svakodnevnu dnevnu rutinu. Zbog toga, pokrećite vaše telo kada god je to moguće! Već 30 minuta kontinuirane fizičke aktivnosti dnevno, najmanje tri puta nedeljno vrlo povoljno će uticati na vaše zdravlje. Ne pokušavajte da oborite rekorde, podesite intenzitet i trajanje fizičke aktivnosti vašem trenutnom zdravstvenom stanju i iznad svega: Uživajte u pokretu!


Preporučili bi smo vam proizvod Dr.Max Kalcijum Osteo . To je dodatak ishrani koji sadrži izbalansiranu kombinaciju kalcijuma, vitamina D3 i K1. Preporučuje se za prevenciju osteoporoze u menopauzi, kao dodatak terapiji osteoporoze, nakon preloma i trauma.



U nastavku možete pogledati praktični savete kako da održite zdravim vaše zglobove i stopala. Pažljivo iz pročitajte i onda se #aktivirajsenamax.


1. Redovno se krećite


Time što se krećete poboljšavate funkcionisanje zglobova i doprinosite njihovoj pravilnoj ishrani. Bilo koja aktivnost koja ne opterećuje samo jednu polovinu tela, kao što su brzo hodanje, šetnja, plivanje su korisne. Baveći se fizičkom aktivnosti jačate mišiće nogu. Šetnja bosim stopalima po mekanim neravnim površinama (pesak, šljunak) je takođe korisna; nasuprot ovome izbegavajte da hodate bosi po tvrdim podlogama (pločice, drveni podovi).


2. Vežbajte i istežite se


Tokom dugih perioda stajanja ili sedenja, razmišljajte o redovnom istezanju vaših stopala i prstiju. Ukoliko već imate oštećene zglobove ili stopala, ne zaboravite na redovno vežbanje da ojačate oslabljene i skraćene mišiće i time uklonite ukočenost.


3. Razmišljajte o zdravoj ishrani


Svakodnevno ugađajte vašem organizmu tako što ćete unositi raznovrsne namirnice. Ishrana treba da se sastoji od vitamina, minerala i svih drugih nutrijenata koji treba u balansiranom odnosu da se unose u organizam. Zdrava ishrana je ključ ne samo za adekvatno stanje vaših zglobova, kostiju i tetiva, već je takođe važna za imunitet organizma, ali i sveopšte zdravstveno stanje.


4. Održavajte adekvatnu telesnu težinu


Prekomerna telesna masa ili gojaznost dovode do prekomernog opterećenja zglobova, tetiva i celih nogu. Gojazni pacijenti imaju tri puta veću verovatnoću za nastanak i razvoj osteoartritisa. Održavajući telesnu težinu, ne samo da ćete doprineti dobrom stanju zglobova i stopala već ćete na taj način sprečiti da dođe i do drugih komplikacija vezanih za vaše zdravstveno stanje.


5. Nosite adekvatnu obuću


Prilagodite obuću vašim stopalima. Ona mora savršeno odgovarati i biti takva da pruža stopalima punu podršku. Obuća ne sme biti previše široka, ali isto tako ni previše kratka i uska. Cipele na šniranje ili koje se kopčaju čičak trakom mogu se zategnuti ili opustiti prema potrebi. Izbegavajte obuću sa tvrdom podlogom i visoke potpetice.


6. Koristite odgovarajuće uloške za obuću


Ukoliko vaša obuća ima samo običnu, ravnu podlogu, zamenite je sa ortopedskim uloškom. Tako što ćete umetnuti uložak vi ćete preoblikovati obuću, ojačati je što će dodatno pružiti podršku stopalu, pa će se pritisak na stopala time ravnomerno rasporediti.


7. Potražite na vreme profesionalnu pomoć


U slučaju tegoba potražite profesionalnu pomoć koliko god je pre to moguće. Rana i pravilna detekcija uzroka vaših tegoba je preduslov za efektivnu terapiju. Osnova su specijalne vežbe i rehabilitacija, kao i pridržavanje svih principa zdravog načina života.



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.