Saveti za zaštitu kože dece od sunca

Saveti za zaštitu kože dece od sunca

Saveti za zaštitu kože dece od sunca

 

Dečija koža je nežnija i osetljivija na UV zračenje u odnosu na kožu odraslih. Kako mališani provode dosta vremena napolju, bilo u parku, u školi, na izletima ili u dvorištu, procenjuje se da je mogućnost da pretrpe posledice predugog izlaganja suncu veća, što povećava i rizik od problema sa kožom, poput tumora kože u daljem životu. Stručnjaci smatraju da “šteta” koju nam nanesu UV zraci kada smo kao mladi previše izloženi suncu, može i nakon 20 godina da se razvije u rak kože.

Roditeljima se savetuje da bebe mlađe od 6 meseci drže što dalje od direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Razlog za to je što njihova koža može mnogo brže nego kod odraslih da izgori, a poznato je i da i u hladovini mogu izgoreti od reflektovanih UV zraka. Zbog toga je važno uvek pri šetnji bebama obući dovoljno odeće koja prekriva delove tela, staviti kapicu ili šeširić, ali i šetati po hladovini kako bi se beba što manje izlagala UV zračenju. U našim apotekama može se pronaći Sebamed Sun Baby krema SPF50+ 75ml Reč je o kremi za zaštitu osetljive bebine kože od sunca, koja je pogodna za  nežnu i osetljivu kožu od najranijeg uzrasta. Ne sadrži ulja, parafin, alkohol, parabene, estre, alkilamide, PEG, i otporna je na vodu, znoj i pesak do 6h.

 

Preporuka je da bebe ili malu decu ne ostavljamo ni u kom slučaju u automobilu, kao “skloništu” od sunca, jer njihovo telo može za kratko vreme da se pregreje.

 

 

Hidratacija kože deteta

 

Sunčano vreme čini da koža dece, a posebno beba, bude dehidriranija. Zato je važno da mališani uvek piju dosta tečnosti koja će obezbediti zdravu rehidrataciju.

Ukoliko ne možemo da izbegnemo boravak na suncu, dovoljna je samo mala količina kreme za zaštitu od sunca koju ćemo naneti na otkrivene delove tela bebe. U tom slučaju je važno uvek koristiti one kreme čija formula je specijalno definisana i imaju zaštitni faktor 25 ili veći. Ipak, treba pratiti reakciju kože nakon sasvim malog nanošenja kreme i videti da li je sve u redu. Ako se jave i najmanje neželjene reakcije kože bebe na kremu, moramo odmah prestati sa upotrebom. U našim apotekama možete pronaći odličan proizvod La Roche Posay Anthelios Dermo-pediatrics spf 50+ mleko 250 ml Reč je o nevidljivom spreju za osetljivu kožu dece, koji proža visoku zaštitu širokog spektra (UVA, UVB) i štiti od oštećenja izazvanih infracrvenim zračenjem, a otporan je na vodu, pesak i znoj. Važno je i da ne pecka oči deteta.

 

 

Kakvu odeću odabrati za bebe?

 

Roditeljima se savetuje da odaberu odeću koja će zaštititi ruke, noge i vrat deteta. Dobro je kupovati laganije materijale za koje se smatra da dozvoljavaju protok vazduha, a opet su izrađeni tako da umanjuju prijanjanje UV zraka. U današnje vreme postoje i proizvođači koji imaju specijalno napravljenu odeću za plažu sa veoma visokom zaštitom. Ako se detetu oblači starija garderoba ili ona koja je nedovoljno osušena, važno je proveriti da li dovoljno štiti od sunca.

 

Poznati savet je da odeću dignemo visoko, prema svetlu, a da ukoliko svetlost lako prolazi kroz tkaninu to je siguran znak da će tako i UV zraci, a to je i siguran znak da koža deteta može imati problema sa opekotinama od sunca.

 

 

Modni dodaci za bebe tokom leta

 

Roditeljma se preporučuje da naviknu mališane na nošenje kapica i šešira. Treba početi već u najranijem uzrastu sa nošenjem kapa od mekanih materijala dok beba spava. One se obično vezuju oko vratića ili brade, tako da uvek treba proveravati da li su trake dobre. Kada se odlazi na plažu ili izlazi u šetnju, dobro je da dete nosi šeširiće sa obodima koji pružaju zaštitu.

 

 

Naočare za bebe

 

Ukoliko želite da mališan nosi i naočare za sunce primerene njegovom uzrastu, dobro je proveriti zaštitni faktor koji proizvođač navodi na kutiji. Poželjno je kupovati naočare u proverenim dečjim radnjama, ili optičarskim radnjama, a birati proverene proizvođače. Plastične naočare i one koje su imitacije čuvenih robnih marki mogu detetovom vidu naneti više štete nego koristi. Deca mlađa od 10 godina su kategorija u kojoj je rizik od problema sa kožom i oštećanja očiju usled prevelikog izlaganja suncu i najveći. Koža u predelu oko očiju i očnih kapaka je osetljiva i nežnija nego kod odraslih. Kod dece pomenutog uzrasta, više svetlosti može da prodre u oko, a samim tim je i rizik od problema sa vidom i iritacijom oka veći. U tom slučaju je izuzetno važan odabir naočara za sunce koje će biti pravi saveznik detetu u njegovom boravku na suncu, a štitiće mu oko i kožu oko očiju. Deca do 6 meseci ne smeju da budu izložena jakom suncu, ali već od navršenih 6 meseci mogu da nose naočare za sunce pri boravku napolju. Naša preporuka je Uriage Bariesun mleko za decu SPF50+ 100ml

 

zastita-dece-od-sunca

 

 

Kako brinuti o bebama uzrasta 0-6 meseci

 

Roditelji moraju povesti računa da svoje mališane koji su mlađi od 6 meseci ne izlažu sunčevim zracima. Moraju i izbegavati upotrebu krema za sunce kod svojih beba. Činjenica je da koža bebe nema sposobnost da na pravi način metaboliše i izluči sve one hemikalije koje se mogu naći u kremi za sunčanje. Pri svakom izlasku na svež vazduh, treba se kretati onde gde nema previše sunca, u zaklonjenim i zaštićenim oblastima. Važno je da bebe budu odevene u odeću koja je lagana i pruža zaštitu mališanima. Stručnjaci kažu da koža bebe mora da “diše”, a da se roditelji potrude da prekriju ruke i noge svojih beba. Lice, uši, vrat i glavica bebe su delovi tela koji su najosetljiviji i bilo bi poželjno da beba ima na sebi kapicu ili šeširić od laganijeg materijala. Ako se beba od malena navikava na njih, neće biti problema kada odraste i rado će ih nositi. Kod kolica je važno imati suncobran koji se kupuje uz kolica ili odvojeno ili neku vrstu tkanine koja će štititi bebu tokom boravka u kolicima. U kolima je dobro imati štitnike za sunce namenjene mališanima koji sprečavaju direktan ulazak sunčeve svetlosti kroz stakla tokom vožnje.

 

 

Kako brinuti o mališanima uzrasta  6-12 meseci

 

Smatra se da je u ovom uzrastu beba dovoljno stara da joj se može mazati krema za zaštitu od sunca. Posebno je važno kupiti kremu koja je namenjena izuzetno nežnoj i mladoj koži, i koja neće ni u kom slučaju prouzrokovati iritaciju kože bebe ili očiju. Ukoliko se beba izvodi u šetnju, takođe je važno pridržavati se svih pravila o kojima smo govorili ranije, a koja su važila i za bebe manjeg uzrasta. Krema za sunčanje je presudna u slučaju prevelikog izlaganja suncu, a dobro je da bude hipoalergijska i bez mirisa. Ona se mora naneti 30 minuta pre izlaska na sunce i ponovo mazati na svaka 2 sata ili posle ulaska u vodu i prevelikog znojenja. U svakom slučaju, roditelj mora dobro iščitati deklaraciju datu od strane proizvođača kreme.

 

 

Nega dece starije od 12 meseci

 

Kada je njihovo dete u ovom uzrastu, roditelji su već više puta imali susrete sa izlaganjem suncu jakog intenziteta ili odlascima na more. Dobro je sa decom razgovarati na temu zaštite od sunca, i od malena ih učiti onome što je dobro za njihovo zdravlje. U periodu od 11 sati ujutru, do 16 sati popodne bi svakako bilo dobro da se izlaganje suncu smanji, a da se u organizam unosi dovoljno tečnosti, putem vode, sokova ili hladnih čajeva. Odeća mora biti uvek lagana, prijatna za nošenje, i koja dozvoljava koži da diše, a mališanu da se nesmetano igra i boravi na suncu. Ukoliko je moguće, bilo bi dobro da dete nosi odeću dugih rukava i nogavica jer je ujedno i zaštita tada najveća. Šeširići, kape i naočare za sunce su kod dece ovog uzrasta odličan modni dodatak koji ima veliku zaštitnu ulogu.

 

 



Da li želite da dobijate obaveštenja o akcijama i promocijama?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.